Zoznam filmov - Filmové osobnosti - Členovia Zabudol si heslo či nick? | Zaregistruj sa | Prihlás sa | Odkazy | Nastavenia | Moji priatelia  
Home
   Domov  |   Fórum  |   Horor  |   Komédia  |   Thriller  |   Dráma  |   Sci-Fi  |   Fantasy  |   Action  |   Pomoc  |  
Podrobné vyhľadávanie
  DVD Predajňa
  Novinky
  Fórum
  Aktívne diskusie
  Scenáre
  Fotky
  Zoznam Recenzií
  Biografie
  Filmy
  NAJ filmy
  Tapety - Wallpapery
  Kalendár premiér
  Recenzie
  TOP 100
  A-Z index
  Chat
  Linky
  Kinema.sk

F.W. Murnau

Skutočné meno: Friedrich Wilhelm Plumpe
Dátum narodenia: 28.12.1888 - Bielefeld, North-Rhine-Westphalia, Germany
Dátum umrtia: 11.03.1931
Znamenie:
VODNÁR
Iné celebrity v tomto znamení

Filmografia
 
 Réžia
Tabu (1931)  80% 80%  
Východ slunce (1927)
Sunrise
 90% 90%  
Faust (1926)  92% 92%  
Poslední štace (1924)
The Last Laugh
 92% 92%  
Austreibung, Die (1923)    
Upír Nosferatu (1922)
Nosferatu, a Symphony of Terror
 84% 84%  
Januskopf, Der (1920)  90% 90%  
Bucklige und die Tänzerin, Der (1920)    
 
 Scenár
Tabu (1931)  80% 80%  
 
 Produkcia
Tabu (1931)  80% 80%  



Génius nemej éry
Príspevok čitateľa dracula   
[pred 10. rokmi]
Friedrich Wilhelm Murnau /vlastným menom Friedrich Wilhelm Plumpe/ sa narodil 28.12. 1988 v Nemecku - Severné Westfálsko. Študoval históriu na univerzite v Heidelbergu. Už počas štúdia koketoval z réžiou prostredníctvom študentského divadla. Po vyštudovaní a získaní doktorátu z filozofie sa dostáva k režisérovi Maxovi Reinhardtovi, ktorí patril v tej dobe k najvýznamnejším osobnostiam svojho oboru. Murnaua práca režiséra natoľko fascinuje, že sa rozhodne stať sa režisérom. Prvú svetovú vojnu prežil ako vojenský pilot.
V roku 1919 prichádza zo svojim režisérskym debutom - Der Knabe in Blau - a aj s prvým väčším filmovým úspechom s filmom Satanas. Krátko po prvých úspechoch sa Murnau zoznamuje s maďarským divadelným hercom Arisztidom Otlom, ktorého uvádza do nemeckých umeleckých kruhov a natáča s ním snímok Der Januskopf, alebo ak chcete Dr. Jekyll and Mr. Hyde. Arisztid Otl sa neskôr preslávi ako gróf Dracula, ale už pod menom Bella ... [ďalej]
TotalRating:  TotalRating: 97%  TR 97% (ratings:7)
dracula

KarmaRank: 9



Nitra
Príspevkov: 869
 
Pridaj biografiu k tejto osobnosti










Návrat hore Parfémy - Knihkupectvo - DVD - Knihy - České knihy  Zoznam filmov - Filmové osobnosti - Členovia
Copyright © 2002 FilmKlub.sk, Všetky práva vyhradené.
Publikovanie alebo dalšie šírenie obsahu serveru FilmKlub.sk je bez písomného suhlasu redakcie zakázané.